כיום, כמעט כול ישראלי יודע מה משמעותו של טקס החינה (או חנה בכתיב חסר), בעוד שגם אם מדובר בתושב או ביהודי שהגיע מהמקום הפולני ביותר: הטקס כבר מוכר וידוע מראש. חינה הוא טקס שמח שנועד להבטיח חיי זוגיות טובים והוא נחגג עבור זוגות מעדות המזרח, כמה ימים לפני טקס הנישואין. חינה הוא טקס קדום שנחגג כבר לפני 3,000 שנה והוא נחשב כחובה עבור בני עדות המזרח, כמו מרוקאים, תוניסאים, הודים, ותימנים.
מהלך הטקס
מהלך הטקס כולל אוכל טוב, מוזיקה עממית, תלבושות מסורתיות וטקס החינה עצמו בו מורחים תערובת עלים כתומה על כף ידם של בני הזוג כסמל להצלחה, פוריות, שלום בית ושמחה. לפני הטקס, עומלים בני המשפחה כדי להכין את כול הדרוש! החל מהממתקים המתוקים של בני העדה, עד לכיסאות חינה המפוארים, תוך בחירת חברה להשכרת תלבושות לחינה שתספק תלבושות נוצצות ומתאימות.
חשוב לדעת כי בטקס זה, לובשים החתן והכלה ביגוד נוצץ שמטרתו להעצים את המשיכה בין בני הזוג בעת שביגוד משובץ ביהלומים שמתאים עבור הטקס, עובר בדרך כלל בירושה. בכול עדה ישנו אוכל אחר שמוגש לאורחים, מוזיקה עדתית שונה ולבוש מיוחד לבני העדה שאם אין במשפחה, אפשר לשכור או לרכוש.
מועד החינה
את החינה חוגגים לאחר סיום טבילה של הכלה במקווה וסיום טקסי הרחצה של החתן. מטרת הטקס, יש אומרים, היא שהכלה והחתן ימצאו חן אחד בעיני השני (כך היה נהוג בעדות בהן קיימים שידוכים). כיום, המטרה היא להתחיל בחגיגות מוקדם יותר מיום החתונה ובכך לשמח את החוגגים.
מתי חוגגים את החינה יהודים צרפתיים?
אנשים שחוגגים את החינה הם גם יהודי צרפת ויהודים שחיו בגלות, עולים חדשים מצרפת שהגיעו בעשורים האחרונים לארץ, וגם ילדי צפון אפריקה שחיו תחת שלטון צרפתי – שחוגגים לעיתים את טקס החינה ביום החתונה עצמו.
למה זה קורה?
חשוב לדעת כי טקס החנה משתנה מעדה לעדה, והוא נקבע גם בהתאם למיקום גאוגרפי וגם בהתאם לכללי הטקס. לעיתים, במידה ומגיעים קרובים מצרפת לחגוג את טקס נישואין – מצטרפת החינה ליום החתונה ובכך מספקת חגיגה יעילה יותר ומתאימה יותר עבור האורחים שהגיעו מחו"ל. בארץ וגם בחו"ל ישנם אולמות אירועים שמאפשרים שילוב בין חינה לחתונה.
מלבד זאת, ישנן עדות בהן נהוג לחגוג את החינה לילה לפני החתונה שהמטרה הוא להעביר את היחידים למעמד של זוג. אם חוגגים את הטקס כבר בחתונה עצמה ולפני החופה – אפשר לשלב בין שתי שמחות ולהנות מחגיגה מופלאה שכוללת המון צבע, שמחה וברכות.